Historia

Galerie Börjeson Aktiebolag grundades på 60-talet av den driftiga och färgstarka affärsmannen samt konsthandlaren Per-Olov Börjeson, sedan denne flyttat hem till Sverige från Colombia.

Per-Olov Börjeson föddes i Cali, Colombia 1929, där hans far Nils och mor Mignon bodde. Nio månader efter Per-Olovs födelse återvände familjen till Vellinge – Sverige och 1931 fick Per-Olov en syster. Per-Olov växte upp i Vellinge och delade sin fars intresse för konst och konstrundor i Skåne. I sin ungdom arbetade Per Olov som yngste officer på Lyxkryssaren Stella Polaris. Stella Polaris förde åter Per-Olov till Cartagena, Colombia 1952, då 23 år gammal. Intresset för att samla konst tog ytterligare fart och när Per-Olov mönstrade av Stella Polaris 1952 hade han startat sin konsamling som då bestod av sjutton målningar och tre skulpturer. Nästan på dagen, 17 år senare startade Per-Olov, 1969 Galerie Börjeson på Hamngatan 4 i Malmö. Efter tjänstgöringen på Stella Polaris fortsatte Per-Olov med sina resor och bodde i Spanien i 1 år där han lärde sig spanska och fortsatte att intressera sig för konst på den Iberiska halvön. 1953 återvänder Per-Olov åter till Colombia för att bygga upp en agentur och etablera sig som affärs- och industriman. Passionen för konst löpte parallellt med Per-Olovs arbete med affärer. 1960 gifte sig Per-Olov med sin stora kärlek Elna och de fick i raskt takt tre barn – Lykke, Ulla och Nils. Under åren i Colombia byggde Per-Olov en pappersfabrik. Till följd av den politiska oron i Colombia återvände Per-Olov med hustru Elna och barnen till Sverige 1966.

Per-Olov Börjeson
Elna Börjeson
Per-Olov Börjeson med Andy Warhol
Richard Mortensen - Arriveé

Galerie

Per-Olov Börjeson drev, med hustrun Elna, Galerie Börjeson mellan 1969 – 2005 och blev känd som en färgstark filantrop med stort intresse för nationell och internationell konst. Under dessa år knöt Per-Olov nära vänskapsband med Andy Warhol, Dali´, Miró och Chagall. Per-Olovs signum blev snart hans förmåga att omvandla ”en ide till ett konstverk” tillsammans med sina konstnärsvänner. Galerie Börjeson var från 1970-talet och fram till mitten av 2000-talet ett av Sveriges mest berömda gallerier och har sålt verk av bl.a. Joan Miró, Marc Chagall, Salvador Dali, Andy Warhol, Victor Vasarely, Ay-O, James Rosenquist, Ragnar Persson och Tadashi Nakayama.

Per-Olov har även skrivit flera böcker av kända konstnärer, utöver sin självbiografi ”Inom eller utanför rammarna”. Därutöver har Per-Olov gästspelat som skådespelare i filmen Lust och Fägring stor (1995). Per-Olovs önskan att få smycka olika plaster i Malmö stad har tagit sig i yttryck som stora donationer i form av konstverk. Den mest kända donationen är konstnären Tony Craggs gyllene jättestenar ”Points of view” placerad på Konsthallstorget i Malmö 2017, värderad till 16 miljoner kronor.

Fastigheter

På 1970-talet diversifierade Galerie Börjeson verksamheten och Per-Olov Börjeson gav sig in i fastighetsbranschen.  Idag äger Galerie Börjeson fastigheter främst i Malmö regionen men även i Lund, Vellinge och Höllviken. Affärsidén har alltid varit att driva en långsiktig och seriös fastighetsförvaltning med välskötta fastigheter. Därför lägger Galerie Börjeson stor vikt på kontinuerligt underhåll av våra fastigheter, såväl invändigt som utvändigt.

Galerie Börjesons fastighetsbestånd består av hyreslägenheter samt av kommersiella lokaler för kontor, butiker, verkstäder och lager.

Fastigheten Laxen 16
Galerie Börjesons nya styrelse

Ny styrelse

Under 2014 – 2018 har VD Nils Börjeson skött den löpande förvaltningen av företaget tillsammans med sin far Per-Olov Börjeson.

Familjen Munk kontrollerar sedan år 2014 ­ ­- 77 procent av rösterna ­-  ­i bolaget. På extra bolagsstämma 180214 valdes Karl-Henrik Johansson Munk till ny VD & Ordinarie ledamot och Tord Johansson Munk som vice VD & Ordinarie ledamot.

Karl-Henrik Johansson Munk och Tord Johansson Munk:

”Vi i styrelsen vill tacka Nils Börjeson Munk för hans tid som VD. Bolaget blickar nu framåt. Vi lever i en dynamisk tid med snabba förändringar, och vi kommer nu att sätta oss ner med aktieägarna och titta på vilken väg företaget bör gå framöver. Det är mycket möjligt att bolaget ska börja sälja konst igen exempelvis genom e-galleri. Konsten var morfars stora passion i livet och vi tror han tycker det är synd att bolaget de senaste åren tappat stora andelar på konstmarknaden. Samtidigt har svenska folket blivit mer konstintresserat under de senaste åren.”